Er vi deltidspedeller?

Jeg mener, at for mange praktiske opgaver lægges ud til det pædagogiske personale. Det stjæler vores tid fra vores kerneopgave, børnene.

Da jeg møder ind om morgenen, er det første jeg ser, i køkkenet, Rikke der ligger på alle fire med bagdelen i vejret. Køkkenbordet flyder med bakker fyldt med beskidt morgenservice og et hav af kopper.
“Godmorgen, opvaskeren er i stykker. Ved du hvad en fejl 42 er? spørger Rikke mig. Hun har forsøgt at rense filteret og hun har ligget foran opvaskeren i 20 min.
“Ej Rikke, det skal du ikke bruge tid på. Vi må ringe efter en håndværker” siger jeg.
Rikke går ind på kontoret for at ringe til VVS ‘eren. Jeg finder engangskopperne frem fra skabet.
VVS’eren henviser til en Miele mand. Miele manden beder om nogle flere oplysninger om opvaskeren og Rikke går igen i køkkenet for at lede skuffer igennem for pjecer.
Hun går tilbage til kontoret for at ringe tilbage. Miele manden henviser til en elektriker og elektrikeren henviser tilbage til Miele manden.
Rikke går ned på stuen. Hun har fået en aftale igennem med Miele manden. Med bagdelen i vejret, telefonsamtaler og frem og tilbage mellem køkken og kontor, er der stjålet en time og et kvarter fra børnene.

En time og et kvarter der ellers kunne være brugt på fordybelse og nærvær med børnene. På relationsarbejde, dannelse og andre drønhamrende vigtige værdier, vi pædagoger arbejder målrettet med i vores praksis.

Selvfølgelig går opvaskeren ikke i stykker hver dag, nogle dage er det vaskemaskinen og relæet bliver ved med at slå fra. Det er lige før, man fortryder ikke at have taget en håndværkeruddannelse ved siden af seminariet.

Vi har én deltidsansat pedel i vores område, der består af seks daginstitutioner.
Og det giver ikke god mening. Vores pedel har sindssygt travlt, det siger sig selv.
Så vi trækker i håndværkeruniformen, for der er bare ikke andre til at gøre det. Sådan er vores hverdag.
Selvfølgelig er der nogle praktiske opgaver vi skal kunne tage os af. Og jeg vil selvfølgelig rigtig gerne samarbejde med min ledelse. Men kan det virkelig passe, at det skal koste en time og et kvarter, taget fra børnene?