Ud med børnene!

”Ude godt, hjemme bedst”, det burde hedde ”ude bedst, hjemme godt”.

Jeg er pædagog i en børnehave. Udeleg er, i min verden, ikke på en legeplads. Leg er ikke ”kravl op, gå hen, rutsje ned” og arkitekt tegnede ”legeredskaber”. Det er jo umuligt at falde og slå sig ordentligt.

En ny undersøgelse fra Norge har fulgt 562 børn, i fire år, fra børnehaven til førsteklasse. Konklusionen er klar. Udebørnene klarede sig bedre. De var mere opmærksomme og koncentrerede skoleelever, end de børn, der havde mange inde timer i børnehaven.

Center for Børn og Natur –og Friluftsrådet siger samstemmende, at børn sidder for meget på deres flade røv, ikke lige med de ord, men du forstår meningen.

Vi kan som pædagoger, desværre, ikke slæbe ungerne med i skov og krat, hver dag.

Så derfor skal i som forældre også gøre det. Hvorfor? Fordi børn har ret til udeleg –og ikke mindst fordi børnehaveforældre tit bekymrer sig: ”Bliver børnene nu skoleparate?”.

Her er ikke noget at rafle om, mere udeleg, mere skoleparat og det koster IKKE noget, for en gangs skyld.

Børnene bliver bedre motorisk, har tid til fordybelse og har færre konflikter.

Skolelærerne sætter pris på, at børnene har lettere ved at koncentrere sig, når de lander i skolen. Sidst, men ikke mindst så bliver i som forældre glade, når jeres børn -og fagpersonale omkring jeres børn trives. Nemmere, kan det ikke gøres.

Publiceret i Ekstra Bladet/Nationen d. 12/10-2018