Mias jul

Om en uges tid, når juleanden er fløjet hinsides og kartoffelavlerne har gnedet sig veltilfreds i hænderne på vej mod banken, er jeg atter tilbage blandt de 20 børn, hvis dannelse jeg har et relativt stort ansvar for lykkes uden for mange ridser i lakken.

Jeg vil blive mødt af børn, som med maven fuld af euforiske sommerfugle vil konkurrere om hvem, der har fået de allerbedste og mest farvestrålende julegaver. Og jeg vil kaste et diskret blik hen på Mia, som desperat forsøger at gøre sig selv usynlig, så hun slipper for de anmassende spørgsmål om, hvilke gaver netop hun fik, der fik hendes hjerte til at slå små kolbøtter af ren glæde.

For sandheden er, at Mias hjerte har været alarmerende stille, idet moderens hjemmestrikkede sokker næppe vil øge hendes popularitet blandt vennerne.

Mias forældre er nemlig, som mange flere end vi regner med, i den ulykkelige situation, at de ikke har råd til at fejre jul. I hvert fald ikke en jul på samme niveau som majoriteten, som i gennemsnit bruger ca. 4000 kr. på gaver pr. familie. Og dertil kan vi addere alle de øvrige julerelaterede nødvendigheder, som ifølge Emma Gad hører sig til i den perfekte juls tjeneste.

Og ja, man kunne sagtens fremtrylle et velfunderet argument for at Mias forældre nedjusterede deres forventninger til julen, byttede kamstegen ud med en ribbensteg og undlod at købe en mandelgave. Men det fjerner jo ingenlunde følelsen af forkerthed. Og er der noget, der er lige så sikkert, som et højt og rungende amen i kirken juleaftensdag, så er det, at ingen ønsker at føle sig sat udenfor fællesskabet. Ingen ønsker at være dem de andre ikke vil lege med.

Pædagoger er skolet benhårdt i at iagttage det enkeltes barns individuelle behov og justere deres pædagogik efter hvad, der tjener barnet bedst. Deres observationsevne er ligeså knivskarp som en falk på jagt efter sit bytte en kulsort nat og de ved instinktivt, hvornår de skal sætte ind, og hvornår det er tid til at trække sig igen.

Så når jeg om præcis seks dage, vælger ikke at spørger min børnegruppe om de har fået nogle gode julegaver, er det er helt bevidst og nøje gennemtænkt valg, idet jeg vurderer at hensynet til Mia vægter tungere end hensynet til de øvrige børn.

Glædelig jul.