Vi må ikke gå i stykker af at gå på arbejde.

Forleden blev Danmarks historiens største Workshop om Arbejdsmiljø afholdt i Odense. Det blev startskuddet på FHs fokus på at styrke arbejdsmiljørepræsentanternes position i 2019. Og det er absolut et nødvendigt fokus. Hvert år kommer mange til skade på arbejdet, går ned med stress eller bliver nedslidte af at løse deres arbejdsopgaver.

Pædagogerne kan desværre ikke sætte sig udenfor denne tendens. Tunge løft, dårlige arbejdsstillinger og højt tempo i en presset hverdag har store konsekvenser for arbejdsmiljøet i vuggestuer, børnehaver og skole/fritid. Små ændringer i vores hverdag kan nogengange gøre en forskel.

Jeg er skole- og fritidspædagog. Minimum en gang ugen er det mig, som “tager toiletterne” inden jeg går hjem. Det betyder, at jeg fjerner al toiletpapir og papirhåndklæder, som børnene har tabt fra gulvet. Det gør vi fordi rengøringspersonalet ikke må fjerne det. Da jeg begyndte i SFO`en var kutymen at vi tog en handske på og samlede alt papiret op. Det betød en rigtig dårlig arbejdsposition med mange buk og stræk.

Vi havde en gribetang til at stå i skabet, som var indkøbt i en anden anledning. Måske var jeg den første eller måske havde jeg set en anden bruge gribetangen jeg husker det ikke, men jeg begyndte i hvert fald at bruge den til papiropsamlingen. Det betød at det var slut med at bukke sig ned og strække sig ind ved toilettet. Forøvrigt var det også slut med at skulle have hænderne i det sjældent rene tabte papir og det var egentlig også rart. Der gik ikke lang tid, så havde kutymen ændret sig.

Det var en lille ting, men mange bække små gør en stor å og det betød en forbedring af vores fysiske arbejdsmiljø. Vi skal være opmærksomme fordi nogen ting kan ændres med mindre tiltag samt ændringer i vaner og rutiner. Andre gange skal der mere til, men det skal ikke stoppe os i at arbejde henimod en forandring og forbedring af vores arbejdsmiljø.

Det er vigtigt at vi får et større fokus på vores arbejdsmiljø fordi vi må ikke gå i stykker af at gå på arbejde.