Syge børn stresser – ikke Forældreintra

Bragt i Politiken d. 26. januar 2019

Forældreintra er angiveligt en af de væsentligste kilder til stress hos forældre, må man forstå. Umiddelbart kunne man undre sig over to ting:

For det første: Hvorfor er det kun forældre til skolebørn, som bliver stressede? Der findes også Forældreintra og arrangementer i vuggestuen og børnehaven.

For det andet: Kan det virkelig passe, at Forældreintra er en kilde til stress?

Jeg er mor til tre børn og arbejder fuldtid som skolepædagog. Mine børn går stadig i børnehave, og jeg er til tider presset over at få alt til at gå op. Når jeg bliver ’skolebarnsmor’, vil jeg nok stadig sommetider være presset over de arrangementer, skolen og forældrerådet i klassen arrangerer. Ligesom jeg kan være nu, hvor mine børn går i børnehave.

Men jeg bliver ikke stresset over det. For er informationerne irrelevante, sorterer jeg det fra. Går det ikke op med hverdagen, melder jeg afbud. Det, som er den allerstørste kilde til stress for mig, det, som har været det allerværste og fremkalder mest dårlig samvittighed, siden jeg vendte tilbage til arbejdsmarkedet, det er, når mine børn er syge. Så sent som sidste uge vågnede vi mandag morgen til, at vores datter havde feber. Jeg måtte derfor blive hjemme. Hun var heldigvis frisk nok til at komme afsted om tirsdagen. To dage efter blev hendes tvillingebror syg. Denne gang blev min mand hjemme. Fredag var vores søn stadig syg. Jeg følte ikke, jeg kunne tillade mig at tage endnu en fridag i samme uge, og min mand skulle også afsted. Heldigvis er farfar lige gået på efterløn, som den eneste af bedsteforældrene, så han kunne agere sygepasser.

Det er ikke strømmen af informationer og arrangementer, der stresser mig. Vi har også arrangementer i børnehaven, forældremøder og sociale arrangementer arrangeret af både børnehaven og forældrene privat. Kan vi ikke nå det, ja, så deltager vi ikke og fred være med det. Nej, det, som giver stress, er, når mine børn er syge. Det stresser mig og gør mig ked af det, at børn ikke har deres mor eller far, når de er syge. Jeg oplever det gentagne gange på mit arbejde. Børn bliver sendt halvt eller helt syge i skole, fordi mor og far ikke har mulighed for at blive hjemme længere. Jeg er overbevist om, at der ville komme en drastisk nedgang i stress, hvis forældre havde muligheden for med god samvittighed at holde deres barn hjemme, når barnet er sygt, og indtil barnet er raskt igen. Forældre har som regel dårlig samvittighed over for enten kollegerne, når de blev hjemme – eller deres barn, hvis de tager afsted.

Det er simpelthen nu, at politikerne må tage sig sammen. Stresspanelet kunne overveje rettigheder til syge børn, som en mulighed. Det vil rent faktisk gøre en markant forskel for tusindvis af forældre og deres børn. Både de store og de små.

En nytænkning af vores forældede familiepolitik vil i den grad mindske stress og pres på børnefamilierne.