Pædagog: Vi skal stoppe mobningen mellem de offentligt ansatte

FOR NYLIG fortalte Avisen.dk om Jack, som havde fået PTSD på grund af den mobning og chikane han blev udsat for i Københavns politis hundesektion.

Desværre er det ikke den eneste offentlige institution i Danmark, hvor mobning ødelægger arbejdsmiljøet.

Jeg blev uddannet pædagog i 2011, men har arbejdet i offentligt regi siden 2006. Jeg har arbejdet på rigtig mange forskellige typer af arbejdspladser. Alle havde det til fælles, at det var fagprofessionelle, der arbejdede med mennesker.

Jeg har været vidne til meget i mine snart 13 år på offentlige arbejdspladser. Noget af det har desværre været mobning.

DA JEG VAR HELT UNG, fik jeg arbejde på en skole. Der var en kollega, som mildest talt ikke var vellidt. Hvorfor ved jeg ikke. Jeg oplevede kolleger tale meget grimt om ham, når han ikke var til stede. Det var både hans personlighed og hans faglighed, som blev kritiseret og stillet til skue. Ja, nogle gange direkte latterliggjort.

Selvom han havde en specifik og særlig arbejdsopgave at løse på skolen, undlod flere kolleger – både lærere og pædagoger – bevidst og målrettet at tilkalde ham, så han kunne udføre sine arbejdsopgaver. Når han trådte ind i personalestuen, blev der stille, fordi dialogen havde været om ham.

Jeg spekulerede ofte på, hvad de sagde om mig, når jeg ikke var tilstede.

DET VAR SÅ VANVITTIGT. Jeg burde have sagt noget, det ved jeg, men det gjorde jeg ikke. Jeg var ung og usikker på, hvad jeg kunne tillade mig at gøre i den givne situation. Det var jo voksne jeg stod overfor og ikke børn.

Jeg var chokeret over deres adfærd, jeg vidste ikke hvordan jeg skulle håndtere og agere korrekt i det.

Det gør jeg i dag. Som tillidsrepræsentant har jeg et særligt ansvar. Jeg har sammen med arbejdsmiljørepræsentanten og ledelsen på min arbejdsplads et ansvar for at sørge for ordentlige arbejdsvilkår og arbejdsmiljø både for mine kollegers og min egen skyld.

MOBNING ER DESVÆRRE og utroligt nok udbredt i fag, hvor der arbejdes med mennesker. Jeg kender til flere pædagoger, som har måttet kaste håndklædet i ringen, fordi hverken psyke eller krop kunne holde til det giftige arbejdsmiljø mere. Sådan skal der ikke være. Vi må ikke stiltiende acceptere mobning og chikane.

Vi har alle et ansvar. Hvis vi er vidne til mobning eller chikane på arbejdspladsen, hverken må eller kan vi bare læne os tilbage. Har du selv en oplevelse af, at du bliver mobbet af enten ledelse eller kolleger, så gå til din TR eller AMR. Hvis ikke du er tryg ved det, så tag kontakt til din fagforening.

Vi skal have stoppet mobningen mellem de offentligt ansatte. Vores arbejde er så vigtigt, men også hårdt. Vi skal ikke selv gøre det endnu værre.

(Bragt på avisen.dk d. 14. februar 2019)