Giv børnene ferie – det er sundt

“Jaa… hun ville bare her ned” – ” de går og keder sig der hjemme” – “han kommer nok på torsdag, der skal vi nemlig male stuen”. Det er ikke noget jeg finder på. Det er noget, der bliver sagt i børnehaver, af forældre og gerne i uge 27 eller 28. Jeg kan ikke som pædagog sige, “ved du hvad, der er lukket for dit barn lige nu” selv om jeg godt kunne have lyst til det.

Hvorfor er det, at forældre i dag har så svært ved at holde ferie med deres børn?

Er det fordi de ikke kan holde ud at gå sammen med en mini udgave af dem selv i tre uger? Nej, vel? Det er i øvrigt aldrig børnenes skyld, børn gør det de kan og hvis vi ikke er tilfredse, som forældre, må vi gøre tingene på en anden måde.

Det gælder også børn der har søskende, der går i skole, de har lang sommerferie det ved alle. Men her kommer de små tit i børnehave, enkelte børn har bare to ugers sammenhængende sommerferie, det er der da sgu ingen voksne der ville byde sig selv, med mindre de var tvunget til det.

Jeg har så mange spørgsmål til forældrene. Hvorfor kan børnene ikke være med til at male stuen? Børn elsker at male, og det kan sgu da bare males over igen, hvis der er for mange “helligdage” -men det er der tid til, for I har ferie.

Hvorfor er det, at i ikke kan være sammen med dem 24 timer i døgnet tre uger i streg? I har da selv lavet dem. Børn har lige så meget brug for at koble af og lave ingenting -og her tænker jeg ikke på ingenting, som i at sidde og glo ind i en iPad det halve af dagen.

Men ingenting, ingen planer, ingen aktiviteter, ingen skal ting, men bare være sammen med jer som forældre -men det kræver selvfølgelige også at i slukker skærmen.

Børn har brug for at være sammen med deres forældre og den nære familie, det giver ferie en unik mulighed for. Det primære er at være sammen, med far og mor. Ikke Fårup sommerland eller “kids club” på Kreta.

Vi hører altid om “den fortravlede hverdag” og når så endelige der er tid til at være sammen som familie, så bliver børnene sgu sendt i børnehave, det giver jo ikke mening! Hvis det sker så er det slut med at gå og brokke sig over, at man aldrig har tid sammen med ens børn.

Mit ændrende her er ikke forældrebashing, mere et opråb.

I går, som forældre, glip af en periode, hvor i kan være sammen med jeres børn, hvor det er tid. Tid til at pleje nærheden, relationerne og de sociale kompetencer, uden at skulle tænke på hverken arbejde eller hvem, der henter fra dans, svømning, rytmik og spejder.

Lav, nu ingenting med de børn, det er sundt. Det paradoksale er, at i uge 27 og 28 er der faktisk det antal børn pr. voksen, der burde være til dagligt, nemlig ikke for mange. Der er rum og plads til at alle bliver set og hjulpet på vej, der er stille og roligt, et godt børne liv.

Publiceret 16. juli 2019 – Århus Stiftstidende