Husk lige minimumsnormeringer i SFO´en !!!

Den vigtigste opgave, man har som pædagog i SFO-regi, er at få skabt nogle rammer, hvor der tages udgangspunkt i det enkelte barns behov, alsidige udvikling og dannelse. Børn har stadig brug for at den positive opmærksomhed og oplevelsen af at blive set, hørt og forstået, selvom man er fyldt 6 år.

Det er mandag eftermiddag, og jeg inviteres til at spille et spil sammen med 2 børn fra 3. klasse. Intentionen fra min side er at hygge mig sammen med børnene, og jeg føler mig faktisk beæret over, at de gerne vil have mig med. Lynhurtigt kommer jeg dog til at fungere som brandslukker fremfor, den ønskværdige rolle, som den nærværende pædagog, der har tid og som udstråler overskud. Der går ikke lang tid, før telefonen ringer, og jeg må forlade spillet for en stund. Vender dog hurtigt tilbage, men efter kort tid bliver jeg hentet af et bekymret barn, fordi der er slåskamp på etagen nedenunder. Jeg må skynde mig ned for at hjælpe med at løse den igangværende konflikt. Da jeg kommer tilbage, har børnene, egentlig meget forståeligt, opgivet mig og de fortæller, at de bare selv spillede færdig, mens de smiler lidt overbærende til mig. Bag deres smil lurer skuffelsen dog over, at jeg havde forladt dem, hvilket gav mig en enorm skyldfølelse. Jeg undskylder selvfølgelig og smiler tilbage, men har svært ved at abstrahere fra det faktum, at jeg endnu engang har svigtet nogle børn, der regnede med mig.

Det er derfor ikke den nemmeste opgave i en hverdag, hvor ressourcerne bliver mindre og opgaverne flere, hvor der er mange børn, der skal deles om få pædagoger.

Det er hverdagen i en SFO, og man kan spørge sig selv, om det er fair, at børnene gang på gang oplever voksen svigt – det synes jeg bestemt ikke !!!

Den offentlige debat om minimumsnormeringer fylder en del i pressen, men omhandler kun de 0-6 årige, og det undrer mig meget, at SFO børn slet ikke er nævnt. Der er da forhåbentlig ingen, der kan overbevise sig selv om, at SFO børn i alderen 6-10 trives fint uden den tætte voksenkontakt.

Så kære politikere i Kommunerne og på Christiansborg – vågn nu op !!!

Der er er stort behov for et normeringsløft på SFO området, som jeg forventer, I vil inddrage I Jeres lovforslag omkring minimumsnormeringer, så vi pædagoger, der er ansat i SFO-regi kan være medvirkende til at ruste vores børn til, at de på sigt, kan navigere i samfundet på egen hånd.