Smittetrykket for Covid-19 stiger – men vi skuer ned for rengøringen.

Jeg mener, at det er uforsvarligt at skue ned for rengøringen på skolen, nu hvor smittetrykket stiger. Vi har i Hillerød Kommune haft to tilfælde, hvor skoler har måtte lukke afdelinger ned. På en skole var det et mellemtrin med 350 elever og 45 lærere og på en anden skole var det en børnehaveklasse samt lærer, der blev sendt hjem på grund af, der var tilfælde af corona smitte på skolen.

Jeg vasker hænder sammen med eleverne mindst 8-10 gange om dagen sammen med resten af Danmarks folkeskoler, for det er en af retningslinjerne, der er kommet i forbindelse med Covid-19. 

Det at vaske hænder er blevet en ”hade ting” blandt børn, og de gider det snart ikke mere. Jeg står med udfordringen til daglig.  Jeg arbejder med børn, der har autisme, der ikke kan se meningen med at vaske hænder. Eleverne spørger ofte ”Hvorfor skal vi også vaske hænder hver gang vi har været ude at lege eller til idræt, eller musik”.

Den anden morgen stod jeg sammen med Kaya. Kaya er 9 år og har autisme. Hun har svært ved at skulle vaske hænder næsten hele tiden, og som så mange andre har hun også oplevet at hyppig håndvask giver revner i huden. Kaya havde derfor en mindre nedsmeltning over, at jeg fortalte hun skulle vaske hænder, inden hun gik ind i klassen. Hun blev højtråbende og skældte ud på verden og Mette Frederiksen, for det var hende, der havde sagt, vi skulle vaske hænder hele tiden. Det var også kineserne skyld, at corona var kommet til verden. 

Kaya levede sig så meget ind i det, at hun ikke ville vaske hænder og blev meget oprørt. Hun mente også, at hun lige så godt kunne lægge til at dø, hvis hun hele tiden skulle vaske hænder, ”for hænderne går jo i stykker af det”. Kaya var så oprørt, at det var svært for mig at tale Kaya til ro og derefter at få hende til at vaske hænder. Kaya er et eksempel på, at det er en kæmpe pædagogisk opgave, vi står med i vores nye hverdag med Covid-19. 

Det er nu blevet efterår, og der er kommet mere fokus på Covid-19 efter smittetrykket er steget rundt omkring i Danmark. Der er f.eks. flere byer, der er blevet til RØD zone i forhold til antal af smittede. Vi strammer op på skolerne igen med ekstra opmærksomhed på håndvask, afspritning og ingen forældre ind i skolens bygninger. 

Derfor undrer det mig, når jeg får at vide af min ledelse, at det er blevet bestemt, at det ikke længere er nødvendigt at gøre toiletterne rene midt på dagen. Dette er de blevet siden, vi startede op med ekstra rengøring, da skolen åbnede efter nedlukning i foråret. Nu hvor det er efterår og vi ofte hurtigere bliver forkølede, får ondt i halsen og hoster, vælger kommunen at skrue ned for rengøringen. Det er bekymrende mig. Nu er der det kun håndtag og dørkarme mm. der skal gøres rent, og toiletterne er her blevet slettet fra rengøringslisten. 

Jeg forstår ikke sammenhængen i, at vi skal stramme op på hygiejne og passe på, nu hvor smittetrykket er steget igen, mens kommunen så vælger, at det ikke længere er nødvendigt at gøre toiletterne rene midt på dagen.

Så kære politikere i Hillerød kommune, kan I fortælle mig hvordan hænger det sammen, at rengøringen ikke længere er prioriteret, nu når smittetrykket stiger og vi har allerede haft lukkede afdelinger på 2 af skolerne i Hillerød kommunen