Humor og positivitet i det daglig arbejde.

Det starter lidt som en joke oven på en hektisk uge. Mig og min kollega Nikolaj aftaler at vi hele næste uge vil køre en overskudsagtig og positiv attitude af uanset hvad. Mandag formiddag på vej ud til et tilsyn i øsende regn, mødes vi på gangen – skønt at vejr i dag kommer det fra ham. Jeg selv og de børn der hører det trækker da også på et smil. Jeg svar igen med at det er en skøn dag. Senere oppe på lærer værelset mødes vi igen – og forsætter lidt på joken om hvor skønt det hele er – et par kollegaer kigger overrasket i vores retning, ”Når der vist nogen der er i godt humør” Efter et par dage hvor vi har fastholdt vores hyper positive attitude og omtalt det mest som værende ”skønt” kommer der flere tilkendegivelser fra kollegaer. De har bemærket hvad det er vi har kørende, de syntes det er opløftende og humoristisk og vil gerne være en del af den positive hype.

Der kan i alt arbejde opstå en træls kultur, hvor brok og sure opstød nærmest bliver dagligdag i det kollegiale samvær. Det slider i ens gode humør og er sjældent omdrejningspunkt for gode løsninger. Det kan nærmest blive en gidselagtig situation, hvor man ikke kan værne sig selv imod negativiteten. Den der er negativ er det ofte af gode grunde, og har sikkert ikke en intention om at smitte andre med dårlig humør. Her kan lidt påtaget positivitet og en velvilje til at skabe glæde være et passende modsvar, da det ikke er en angreb på den enkelte, men en opløftning af hele samværet. Der vil i pædagogisk arbejde altid være dilemmaer og vigtige drøftelser at tage, samt oplevelser der påvirker den pågældende pædagog. Det er bare vigtigt man ikke starter en ond spiral af magtesløshed og opgivelse, som trækker alle ned i et hul.