Lærere og pædagoger med samme uddannelsesgrad, skal have samme løn.

Jeg undrer mig over, at ligeløn mellem professioner med samme uddannelsesgrad ikke er en del af finansloven. Skællet professionerne imellem er så stort, at disse kløfter ikke kan udlignes igennem overenskomstforhandlingerne. BUPL oplyser, at der vil gå 757 år, før lønuligheden mellem uddannelser af samme grad ligger lige. Det er jo en udsigt, som man ikke med seriøsitet i stemmen kan stille for nogen.  

I dag arbejder lærere og pædagoger tæt sammen i hverdagen. De spiller hinanden gode, og de løser i fællesskab de opgaver, vilkår og arbejdspres, der er på skolerne. Men grunden til at næsten samme arbejde og samme uddannelsesgrad skal honoreres forskelligt, det mangler jeg stadig en politisk forklaring på?  

Ligeværdigheden og anerkendelsen på skolerne er stadig til diskussion, og her spiller lønsatsen en stor rolle.  

Engang emmede lærerværelset af gulligt lys og tung røg i gardinerne. Et rum som i dag er blevet åbnet op for andre personalegrupper. Men der hersker stadig barrierer i pædagogernes følelse af at høre til på lige vilkår. For har jeg lige så meget ret til at være der, når mit fag ikke er ligeligt anerkendt? Ja, jeg har så! Desværre hører jeg disse tanker rumstere i flere pædagogers hoveder. 

Pædagogerne kæmper fortsat for at beskrive, hvorfor vores profession er vigtig i skolen, hvorfor vores faglighed, refleksioner og observationer er lige så nødvendige i arbejdet med børnene. Der er ingen i samfundet, der er i tvivl om at en murer er dygtigst til at mure, fordi det er han uddannet til. Men…. 

Jeg mener, at den daglige kamp fortsætter, fordi pædagogernes fag ikke er anerkendt fra allerhøjeste sted. Pædagogernes arbejde er ikke anerkendt politisk eller samfundsmæssigt, og ej heller respekteret på den lønmæssige rangliste.  

Beskæftigelsesministeren Peter Hummelgaard Thomsen må tage denne kamp med til finanslovsforhandlingerne, så ligeløn ikke blot kæmpes mellem mænd og kvinder men særligt i mellem uddannelser med lige uddannelsesgrad. Kampen kan man ikke kæmpe uden at anerkende den faglighed, der er hele vejen rundt omkring det hele barn. Tiden er inde til ligeløn NU! 

Skolepædagog Jeanett Thybo