Folketingsmedlem og skolepædagog: Det er på tide at sikre minimumsnormeringer i SFO’erne

“Der er heldigvis mange børn, der er tålmodige og dygtige til at vente på deres tur, hvis de har behov for hjælp eller omsorg fra en pædagog. Men skal børnelivet i SFO bruges på at vente? Selvfølgelig ikke,” skriver Jacob Mark og Jeanett Thybo Sørensen. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

16 okt. 2021 kl. 19:07Jacob Mark, medlem af Folketinget for SF og børneordfører og Jeanett Thybo Sørensen, skolepædagog, Galtenhttps://spkt.io/e/2831281

DEBAT: Trivslen for vores børn er endelig kommet på den politiske dagsorden. Det har pædagogerne råbt på i årevis.

Der er stort fokus på daginstitutionerne, hvor det er enormt vigtigt, at vi kommer i mål med minimumsnormeringerne. Men vilkårene for trivselsarbejde i SFO’erne halter. Det skal vi også tage hånd om.

I en SFO lyder normeringerne mange steder på en voksen til 25 børn på papiret, men i dagligdagen kan en voksen sagtens ende med at være alene med 40 børn. Det siger sig selv, at alle børn derfor ikke får den omsorg og pædagogiske udvikling, som de har brug for i deres ene børneliv. Det er dybt bekymrende.ANNONCE

De ringe normeringer betyder desværre, at nogle børn mister modet. De går tilbage til de trygge aktiviteter og fællesskaber, som de plejer at være i, når de kunne have fået hjælp og vejledning fra en voksen til at lære noget nyt, udfordre sig selv, udvikle sig og lykkes.

Lad os komme i gang. Minimums-normeringer skal ikke kun være for de allermindste.

Hvis vi ønsker at sikre børns trivsel og udvikling, så må der ske en ændring nu, så der kommer flere voksne ud i SFO’erne.

Der er heldigvis mange børn, der er tålmodige og dygtige til at vente på deres tur, hvis de har behov for hjælp eller omsorg fra en pædagog. Men skal børnelivet i SFO bruges på at vente? Selvfølgelig ikke. Ingen børn tager skade af at vente på sin tur en gang imellem, men det skal være muligt at få opmærksomhed fra en voksen – også for dem, der ikke har ro til at stå i kø igen og igen.

Derfor er der brug for, at der sker noget. Pædagogerne anbefaler selv, at der er en voksen til ni børn i SFO’erne. Det er et godt mål at sætte, fordi det vil give tid til at tale sammen om sorg, konflikt og glæde, og til at give børn oplevelsen af, at de bliver set, hørt og anerkendt.

Lad os komme i gang. Minimumsnormeringer skal ikke kun være for de allermindste.