SFO-børn bliver i stigende grad udmeldt af fællesskaberne.

Corona har givet forældrene tid til at passe deres børn hjemme efter skole. SFO-personalet oplever i stigende grad at børnene udmeldes fra fællesskaberne med begrundelser som, vi får for lidt for pengene herunder corona tiden, vi er jo selv hjemme, vi kan jo bare selv gå ud med vores børn om eftermiddagen eller nu har vi spildt så mange penge på ikke at have vores børn i et normalt sfo tilbud, så vi kan ligeså godt fortsætte.  

Jeg bliver ramt helt ned i min hjertekule, når jeg hører dette blandt forældre. Indtil for en uge siden, var stemmerne i befolkningen at mange børn var ensomme og ikke trivedes derhjemme. De savnede deres kammerater, og forældrene kunne ikke udfylde det tomrum som hjemsendelsen bød landets børn. Men efter at skolen igen er startet op, SFO kører på fuld styrke og der er særlig fokus på social trivsel, så vælger mange forældre at melde deres børn ud – er det virkelig for børnenes skyld, og er det gennemtænkt? 

Jeg oplever hver dag børn der hier efter social kontakt. Børnefællesskaber der igen skal opbygges og sociale spilleregler som skal støves af. Relationer kan ikke bare sættes på pause, for senere at blive taget i brug fra samme standpunkt, som man gik fra. Det kræver konstant vedligehold og vedholdenhed at forblive i de relationer, som man har oparbejdet. Børnene der kun indgår i fællesskabet i skoletiden, mister deres kontakt til klassefællesskabet og må kæmpe med næb og kløer for at følge med dem, der øver sig til ud på eftermiddagen i SFO hver dag.  

Fra mit synspunkt er det ikke godt for børnene at blive taget hjem efter skole. De har behov for de konflikter, rollelege og aktiviteter som styrker deres dannelse og udvikling. Dette kan ikke udvikles tilstrækkeligt derhjemme med en eller to kammerater. Børnene har brug for at stå på egne ben og blive guidet og støttet at fagpersonale, som har uddannelse i at danne børnene til det liv der venter. Pædagoger har ikke følelser i klemme overfor børnene og kan derfor hjælpe dem med at udvikle sig ud fra de individuelle behov som børne har. De har brug for at blive tilpas forstyrrede og udfordrede i deres dagligdag, for at flytte sig socialt og mentalt.  

Så mor og far- gør` jeres børn en tjeneste for resten af deres liv, ved at lade dem gå i SFO. Lad dem udvikles, lad dem udfordres og lad dem dannes sammen med andre børn, der ikke altid handler som de selv ville havde gjort.  

Skolepædagog og meningsdanner 

Jeanett Thybo