Mindstelønnen skal op!
Da jeg som 18 årig i 1998 startede som ufaglært lagerarbejder, havde jeg en timeløn på ca. 120 kr. Det var ikke nogen vild løn, men jeg havde da råd til en bil og en lejlighed. Det er 22 år siden, men min timeløn er i dag omkring 175 kr. og jeg er stadig ufaglært.
Når vi snakker mindsteløn i Danmark, drejer det sig om 2 slags overenskomster. Normalløn og minimalløn. På normalløn er lønnen fastsat for hele overenskomstens periode, men på minimalløn er mindstelønnen lav, og så forhandler man sig til resten. Satsen på minimalløns overenskomster gør, at man ikke kan optjene retten til fuld dagpengesats.
Er man ansat i en butik, er mindstelønnen for ufaglært arbejde ifølge overenskomsten på 118 kr. i timen. Det er langt fra nok til at kunne optjene retten til fuld dagpengesats, som kræver et fuldtidsjob med 144 kr. i timen. Det værste er, at kravet for optjening stiger mere end timelønnen, så problemet bliver kun værre.
HK og arbejdsgiverne burde sikre de ansatte en løn de kan leve af, og som kan sikre retten til højeste dagpengesats.
I år er der overenskomstforhandlinger, og mindstelønnen skal have et ordentligt hop. Butikkerne skal betale de ansatte en anstændig løn. De er der tidligt og sent, for at vi kan købe mælk og kartofler.
Argumentet med at kunderne vil have længere åbent holder ikke. Det er de store dagligvarekoncerner som f.eks. Salling Group der ønsker det.
Det er ikke kun de lavtlønnede der har gavn af det. Når vi hæver lønnen, øger vi også indbetalinger til skat, som skal finansiere vores velfærd, så kære HK og arbejdsgivere. Hæv lønnen, og betal de ansatte det de er værd!